Vaststellingsovereenkomst

Wat te doen bij ontslag? Check je vaststellingsovereenkomst

Ondanks een mooie periode van trouwe dienst, ben je toe aan een nieuwe uitdaging. In goed overleg met je werkgever treed je uit dienst. Er zijn echter verschillende zaken waar aan gedacht moet worden. Het is belangrijk dat de uitdiensttreding goed verloopt. Waar heen te gaan? Wat nu?  Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst, waarbij met wederzijds goedvinden de arbeidsperiode wordt beëindigd. Wederzijds akkoord houdt in: zowel van de werkgever als de werknemer. De overeenkomst fungeert als sluitingsmiddel; hiermee kan de arbeidsovereenkomst stopgezet worden. Samenvattend wordt er met de vaststellingsovereenkomst de beëindiging van de arbeidsovereenkomst behaald. Hierin staat daarnaast wat er gebeurt bij deze situatie.

Waar moet je op letten?

Wat de situatie ook is, je behoudt altijd bepaalde rechten. Een werkgever mag én kan niet dwingen dat je nú een overeenkomst tekent. Je hebt altijd twee weken bedenktermijn na het ondertekenen. Ook is zelf een vaststellingsovereenkomst opstellen – zonder externe hulp – een twijfelachtige keuze. Een juridisch adviseur heeft de ervaring, kennis en methodes om kritisch naar overeenkomsten te kijken. Dit geldt natuurlijk ook als je ‘goed’ uit dienst gaat. De vaststellingsovereenkomst goed afsluiten is minstens zo belangrijk als een leuk afscheid.

Wat kun je zelf doen?

Goed in gesprek gaan met je werkgever. Bedenk dat je altijd de voorwaarden kunt bespreken. Doe valide voorstellen. Onderbouw je voorstellen; hoe helpt het voorstel jou of de andere partij?
Je niet gek laten maken. Zware juridische termen betekenen niets onheilspellend. Je kunt via het internet al veel betrouwbare informatie vinden over dergelijke overeenkomsten. Als je er daarnaast niet uitkomt, kun je ook altijd hulp inroepen van een juridisch adviseur.
Op details letten. Lees de vaststellingsovereenkomst aandachtig door. Mis geen detail. Klopt het adres? Kloppen de ingevulde namen? Klopt de datum? Staan er geen onduidelijkheden? Zijn de voorwaarden goed besproken? Daarnaast: heb je recht op een uitkering? Als je nauwkeurig te werk gaat en goed op details let, voorkom je problemen in de toekomst.

Leave a Reply